فهرست مطالب

پژوهش های نهج البلاغه - سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 72، بهار 1401)

نشریه پژوهش های نهج البلاغه
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 72، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/26
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سید جمال الدین دین پرور صفحات 7-10
  • پرویز شیبانی* صفحات 11-33

    انسان کامل از تعابیری است که عرفا در مباحث خود، پیرامون مسایل هستی شناختی به کار برده اند. انسان کامل، کامل ترین تجلی عینی حق تعالی بوده و از این روی آینه تمام نمای جمال و جلال خداوندی و لاجرم واسطه در آفرینش امری و خلقی است. نهج البلاغه و شاهنامه به معرفی، تفسیر و تبیین ویژگی های انسان های والا و کامل پرداخته است؛ بنا بر پژوهش های پیشین، این دو کتاب به عنوان منبع مهم در روش های دست یابی به آن محسوب می شوند. جستار حاضر به بررسی ویژگی های انسان کامل و مقامات آن در نهج البلاغه و شاهنامه پرداخته و با رویکردی توصیفی- تحلیلی به بخشی از کلام امام علی (ع) و دیدگاه فردوسی درباره انسان های برتر پرداخته اند. نتیجه حاصل از این پژوهش دست یابی به برایت از ویژگی های ناشایست و جذب ویژگی های پسندیده است؛ آن چه بیشتر در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است؛ سجایای اخلاقی همانند: نیکی و احسان، عدالت و دادگری، خردورزی، وفای به عهد و حفظ اسرار است. این ویژگی ها از دریچه علم اخلاق مورد بررسی قرار گرفته است و هر کدام نشان دهنده جایگاه انسان کامل و جامع است. در این پژوهش درک این مفهوم از دریچه علم اخلاق مورد خوانش تطبیقی صورت گرفته و آن چه به دست آمده است، حاکی از آن است که ویژگی ها و سجایای اخلاقی و نیز حضور انسان کامل در هر دو کتاب مورد مطالعه، بسامد بیشتری داشته است.

    کلیدواژگان: انسان کامل، اخلاقیات، نهج البلاغه، شاهنامه
  • ابوالفضل مظهری*، حسنعلی عباسپور اسفدن، محمدعلی خالدیان صفحات 35-56

    فردوسی حکیم و شاعر برجسته ایرانی با خلق کتاب سراسر پند و اندرز شاهنامه به عنوان  شاهکاری حماسی، نماینده و معرف هویت ملی و فرهنگی ایرانیان است. موضوع حکومت  پادشاهان و مسایل مربوط به حاکم و رعیت به شکلی فراگیر در بخش تاریخی شاهنامه نمود دارد که در نوع خود بی نظیر است. وی توانسته است فرهنگ و تمدن ایرانی را به اسلام پیوند دهد. با توجه به تاثیر آموزه های دینی و  فرهنگ اسلامی در اندیشه های حکیم توس و همچنین تاثیر آن بر نگارش شاهنامه و وجود شباهت های بسیار آن با آثار دینی، این مقاله به بررسی وظایف زیردستان و رعیت نسبت به حاکم در بخش تاریخی شاهنامه (یعنی از پادشاهی «بهمن» تا پادشاهی «یزدگرد سوم») و مقایسه آن با نهج البلاغه پرداخته است. این نوشتار از نوع توصیفی- تحلیلی است و برای تهیه و تدوین آن از منابع کتابخانه ای استفاده شده است. نتایج این مقایسه نشان می دهد که در هر دو اثر بر وظایف زیردستان و رعیت نسبت به حاکم یا پیشوا (لزوم فرمانبرداری از حاکم، رازداری، بیان سخنان نیک و دوری از بدگویی حاکم، وفاداری ، جنگاوری و فرار نکردن از میدان جنگ،) تاکید شده است و این وجه، از وجوه شباهت های فراوان هر دو اثر است، با این تفاوت که حکیم توس در مواردی در تقدس پادشاهان قدری افراط کرده است و اجرای اوامرشان را بی چون و چرا لازم دانسته است.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، شاهنامه، رعیت، پیشوا
  • محبوبه جباره ناصرو* صفحات 57-85
    «تنهایی» به معنای جداافتادگی و بی‏کسی، عمیق‏ترین و ریشه ‏ای ‏ترین احساسی است که در تجربه زیستی انسان‏ها وجود دارد و به اشکال مختلف از تولد تا مواجهه با مرگ با همه آدمیان همراه است. در مقاله ی حاضر به بحث درباره ی «تنهایی» و اقسام آن که از جمله مهمترین معضلات بشر امروز است، در آینه ی نهج البلاغه پرداخته‏ ایم تا اقسام تنهایی مطلوب و نامطلوب را از نظر امام علی(ع) مورد واکاوی قراردهیم و جهت استخراج تعریف تنهایی و تقسیمات آن، به شیوه ی کتابخانه ای و توصیفی تحلیلی، متن نهج البلاغه را محور قرار گرفته است. از نظر امیرالمومنین(ع)، تنهایی گاهی سنجیده و از سر آگاهی است، گاه بر اثر باورها، نگرش ها و شیوه ی زندگی فرد است و گاه فراتر از وجوه مادی رفته و تا آگاهی از خویشتن و عدم غفلت از دورن خود ارتقاء می‏ یابد. از نظر امام(ع) اقسامی از تنهایی نامطلوب و معلل اند که برپایه گزینش و خواسته فرد نیست، و قسم دیگری که مطلوب و مدلل‎اند که فرد به صورت سنجیده با کناره‎گیری از مردم و با پیش‏گرفتن هدف های اجتماعی و فردی خود آن را جستجو کرده و به پرورش روح و روان خویش می‎پردازد. در آخر نیز درمان برخی تنهایی های اساسی از نظر امام علی(ع) از جمله انس با خدا، نیایش، کسب فضایل اخلاقی و دوری از رذایلی مانند عجب، کینه و دشمنی بررسی گردیده‎است.
    کلیدواژگان: امام علی (ع)، نهج البلاغه، تنهایی، اقسام تنهایی، تنهایی مطلوب، تنهایی نامطلوب
  • علی نقی امیری*، حسن زارعی متین، محمدجواد معتمد صفحات 87-127
    انگیزه خدمت عمومی زمامداران و کارگزاران از بنیادی ترین شاخصه های رشد و بلوغ بازیگران سیاسی در ساختار حکمرانی جوامع اسلامی محسوب می گردد. نوشتار پیش رو با هدف توسعه مفهوم انگیزه خدمت عمومی بر اساس منبع ارزشمند نهج البلاغه و در چهارچوب دیدگاه اسلامی صورت پذیرفته است. پس از مطالعه ادبیات موضوع و بررسی دقیق محتوای نهج البلاغه (خطبه ها، نامه ها و حکمت ها) استخراج چهارچوب نظری اولیه مبتنی بر سه سطح انسان شناسی، رفتارشناسی و ساختارشناسی صورت پذیرفته است؛ در ادامه از روش تحقیق کیفی و از استراتژی تحلیل تم جهت استخراج داده های متنی در قالب سه محور پیشایندها، ابعاد و پیامدهای، نظام انگیزه خدمت عمومی در چارچوب نهج البلاغه پرداخته شده است. نتایج این تحقیق در سطح انسان شناسی، شاخصه های شخصیتی آحاد عناصر سیاسی دارای انگیزه خدمت عمومی با مولفه محوری انگیزه های والای انسانی و در قالب پنج مقوله خداباوری، حلم، اندیشه ژرف، التزام به حق و شایستگی های محوری را مورد شناسایی قرار داد. سطح رفتارشناسی پژوهش نیز با مولفه محوری انگیزه های تعاملی و مقوله های سه گانه ارتباطات استراتژیک، عدالت رفتاری و مهرورزی شناخته می شود و نهایتا سطح ساختارشناسی که بیانگر هنجارها، سیاست ها و خط مشی های حاکم بر نهادها جهت افزایش انگیزه خدمت عمومی است از مولفه انگیزه های هنجاری و مقوله های پنج گانه اخلاق اجتماعی متعالی، مراوده استراتژیک، توسعه عدالت عمومی و رفاه اجتماعی، ساختاردهی حکمرانی مطلوب دینی و رهبری معنویت گرا در خدمت مردم تشکیل شده است.
    کلیدواژگان: انگیزه خدمت عمومی، نهج البلاغه، دیدگاه اسلامی
  • معصومه نصاری پوزه، حسین شیرافکن* صفحات 129-154
    توجه به کیفیت ترجمه متون دینی از جمله قرآن، نهج البلاغه و حدیث، موضوعی مهم و آشکار است و ارزیابی ترجمه این متون، جهت صیانت از آن ها، ضرورت و اهمیت و ارزش دو چندان دارد؛ از جمله این متون، که تاکنون ترجمه های گوناگونی از آن به زبان فارسی انجام گرفته، کتاب شریف نهج البلاغه است ، اما به طورکلی به دلیل کاستی هایی که در ترجمه از عربی به فارسی وجود دارد، این ترجمه ها مورد نقد و بررسی بسیاری از ادیبان قرار گرفته اند. در پژوهش حاضر تلاش شده است با روش توصیفی-تحلیلی موارد حذف و اضافه برگردان مشتقات باب استفعال در ترجمه خطبه های نهج البلاغه مورد مطالعه قرار گیرد. براین اساس، داده های مربوط به 11 مورد از مشتقات باب استفعال از کل خطبه های نهج البلاغه انتخاب و در 5 ترجمه فارسی نهج البلاغه (فیض الاسلام، انصاری، شهیدی، زمانی، دشتی) مورد بررسی قرار گرفتند. یافته های این پژوهش نشان می دهد، مصادیق حذف و اضافه برگردان مشتقات باب استفعال که به ترجمه های یاد شده آسیب زده اند، عبارتند از: حذف های نابجا شامل: 1- حذف معانی باب استفعال. 2- حذف صنایع بلاغی. 3- حذف عناصر دستوری و اضافه نابجا شامل: الف- افزوده های تفسیری غیر لازم و نادرست واژگان. ب- افزوده های تفسیری نامناسب واژگان. ج  - گسترده گویی در ترجمه واژگان. از نظر کمی نیز گزارش آماری عملکرد مترجمان در نمونه های مورد بررسی، بیانگر این است که ترجمه فیض الاسلام کمترین و ترجمه دشتی بیشترین تعداد لغزش را داشته اند اما مجموع عملکرد ترجمه های پنج گانه چنان نیست که بتوان آن را مناسب و موفق قلمداد کرد.
    کلیدواژگان: خطبه های نهج البلاغه، نقد ترجمه، حذف، اضافه، باب استفعال
  • احمد مسائلی* صفحات 155-174
    چکیده در پژوهش های دینی، مفهوم شناسی واژه ها از نیازهای اساسی به شمار می رود زیرا وارد شدن به مباحث اصلی بر آن مترتب است. مفهوم شناسی واژه ی خرد (عقل) نیز به عنوان مسیله ی اصلی این پژوهش ، در تحلیل و تبیین مباحث مربوط به خردورزی بسیار ضروری است زیرا کاربرد نادرست و نامفهوم آن موجب مغالطه و خلط در موضوع و خروج از بحث می گردد این نوشتار با بهره گیری از روش کیفی تلاشی است جهت شناخت و تعریف سازه ی خرد که طی آن علاوه بر واژه شناسی ، به بررسی دقیق مدلول استعمالی و اصطلاحی و نیز جایگاه آن در کل نظام معنایی متون دینی پرداخته و در نهایت به این نتیجه دست یافته است که سازه خرد در مبانی تفکر اسلامی عبارت است از یک حالت نفسانی و کیفیتی روحانی است که بیانگر علم و دانایی و در مصادیقی از علم همانند دور اندیشی و تفکر و زیرکی و عبرت گیری و علم مطبوع و حل مساله بکار رفته است و در مورد پیشینه این تحقیق لازم به ذکر است برای اولین بار به بررسی تحلیل مولفه ای این سازه پرداخته شده و در نوع خود بدیع است و اگر واژه ی خرد به گونه ای صحیح تفسیر و تبیین گردد رشد عقلی بشریت را تضمین می نماید.
    کلیدواژگان: سازه خرد، تحلیل مولفه ای، مفهوم شناسی، گوهر معنایی، نهج البلاغه
  • محمدامین رودینی* صفحات 175-192

    نهج البلاغه از جهت تصویرسازی های ادبی و بلاغی از جایگاه و مقام شامخی برخوردار است و امام (ع) قدرت فزاینده ای در خلق تصاویر بلاغی و تاثیرگذار از موضوعات و رویدادهای مورد بحث از خود نشان داده است. با تعمق فراوان در ماهیت تصاویر بلاغی موجود در این کتاب نفیس و با مطالعه و آگاهی از دستاوردهای جدید بلاغی، شاهد نزدیکی تصاویر بلاغی نهج البلاغه با مختصات تصاویر سینمایی خواهیم بود. تصاویر پویا و فنی امام (ع) به طور شگفت انگیزی از عناصر سینمایی موثری برخوردار است که در انتقال مضامین مورد بحث نقش بسزایی ایفا کرده است. این مقاله با تکیه بر مبانی نظری موجود در کتاب های نقد سینما، به تعیین و بررسی مهمترین مولفه های سینمایی و سپس استخراج شواهدی از آن در خطبه های نهج البلاغه که از صبغه روایی برخوردارند، می پردازد تا قابلیت سینمایی و نمایشی تصاویر نهج البلاغه نمایان و تحلیل کند. نتیجه پژوهش حاضر نشان می دهد که تصاویر بلاغی نهج البلاغه به ویژه زمانی که متن دینی از روایت بهره می گیرید از عناصر و امکانات سینمایی ویژه ای بهره گرفته است. عناصری چون روایت تودرتو و حرکتی، میزانسن، پرسپکتیو، زاویه دید دوربینی، مونتاژ و فرایند تدوین در تصاویر بلاغی امام(ع) کاربرد دارد و در تاثیرگذاری و پویایی تصاویر ارایه شده نقش فعالی ایفا کرده است.

    کلیدواژگان: عناصر سینما، نهج البلاغه، روایت، تصویرآفرینی، بلاغت
  • سونیا کهریزی، سید مهدی مسبوق*، مرتضی قائمی صفحات 193-212
    رومن یاکوبسن از بنیان گذاران مکتب زبان شناسی نقش گرای پراگ، معتقد است تمامی ساخت های زبانی دارای اهدافی است که باید این جنبه ها را با اشاره به اهداف ارتباطی آن تبیین کرد؛ از این رو، برای ساخت های زبانی با محوریت هریک از شش رکن گوینده، شنونده، پیام، زمینه پیام، مجرای ارتباطی، اجزای پیام، به ترتیب شش کارکرد، عاطفی، ترغیبی، ادبی، ارجاعی، همدلی و رمزگان را معرفی می کند. خطبه های نهج البلاغه با برخورداری از مولفه های نظریه یاکوبسن قابلیت تطبیق با این نظریه را دارند. خطبه جهاد چنان که از عنوان آن بر می آید در بیان  فضیلت جهاد و پیامدهای منفی رویگردانی از مجاهدت و پیکار است و انتظار می رود ساخت های زبانی آن دارای نقش و کارکرد ترغیبی با هدف شورانگیزی در مخاطب باشد. پژوهش پیش رو با روش توصیفی تحلیلی و الگوی ارتباطی یاکوبسن و با هدف شناخت کارکرد ساخت های زبانی خطبه جهاد سامان یافته است. برآیند پژوهش نشان داد که بر خلاف انتظار، اغلب ساخت های زبانی تعریف شده در نظریه یاکوبسن اعم از ترغیبی، ارجاعی، رمزی، عاطفی و همدلی به گونه ای در این خطبه به کار گرفته شده اند که همگی دارای کارکرد عاطفی هستند؛ بنابراین در عین تنوع ساخت، وحدت کارکردی آن حفظ گردیده است.
    کلیدواژگان: زبان شناسی نقش گرا، رومن یاکوبسن، الگوی ارتباطی، خطبه جهاد، نهج البلاغه
  • احسان یاوری، فاطمه رمضانی* صفحات 213-234
    صبر از جمله ملکات نفسانی است که در دین مبین اسلام، به جهت تاثیر بالا بر کیفیت زندگی فردی و اجتماعی انسان ها، بسیار مورد تاکید واقع شده است. با وجود نقش انکار ناپذیر صبر در مراودات جمعی و نقش آن در بهبود وضعیت زندگی اجتماعی، آنچه که بیشتر از جانب محققین و خطبای اسلامی مورد تبیین علمی و فرهنگ سازی واقع شده جنبه فردی صبر است. علی رغم اهتمام تک بعدی به مقوله صبر، سیره و کلام بزرگان دین اسلام برای باورمندان و پویندگان سبک زندگی اسلامی مشحون از آموزه هایی است که هر دو بعد این فضیلت را به غایت مورد تاکید و پرداخت قرار داده اند؛ که از این میان، صبر اجتماعی در سیره و کلام امیرالمومنین علی(ع) ، به جهت پیشوایی و رهبری امت نوپای اسلام درآن شرایط و برهه خاص تاریخی، تجلی و فروغ بیشتری داشته است.براین اساس در پژوهش حاضر، سیره و کلام امیرالمومنینj به عنوان نمونه ای برجسته از بزرگان دین، در راستای تبیین صبر اجتماعی و برشماری مصادیق آن، مورد نظر واقع شده و با بهره گیری از روش توصیفی - استنباطی، پاسخ به این سوالات پی جویی گردیده است: «صبر اجتماعی به چه معناست؟ غرض از آن، و مصادیق آن بر پایه ی سیره و کلام امیرالمومنین(ع) چیست؟».نتایج تحقیق حاضر نشان ازآن دارد که صبر اجتماعی در سیره و کلام امام علی(ع)، را می توان در دو مقوله صبوری در تعاملات اجتماعی و صبوری در چالش های اجتماعی خلاصه کرد؛ که صبوری در تعاملات اجتماعی، دربرگیرنده سه عنوان صبر مشفقانه، صبر مصلحانه و صبر مدبرانه بوده و صبوری در چالش های اجتماعی مشتمل بر صبر در برابر دشواری اقدامات اجتماعی، صبر در راه دستیابی به اهداف دور و بلند مدت، صبر در برابر مشکلات و محرومیت های اجتماع، صبر در برابر دسیسه ها و فشارهای روانی می باشد.
    کلیدواژگان: امام علی (ع)، صبر، صبر اجتماعی
  • صفحات 235-257
|
  • Pages 7-10
  • Parviz Sheibani * Pages 11-33

    "Perfect human being" is an interpretation that mystics have used in their discussions about ontological issues. The perfect human being is the Almighty's most complete objective manifestation, representing His beauty and glory. Perfect human being is necessarily a mediator between the imperative creation and congenital creation. According to previous studies, Nahj al-Balaghah and Shahnameh introduced, interpreted, and explained the characteristics of noble and perfect human being. So, these two books are considered important sources for learning the methods of being a perfect human. The present article examines the characteristics of the perfect human being and its authorities in Nahj al-Balaghah and Shahnameh with a descriptive-analytical approach in Imam Ali's speech and Ferdowsi's point of view. This research results in the exclusion of undesirable characteristics and the attraction of desirable characteristics such as goodness and kindness, justice, wisdom, keeping promises, and keeping secrets. These features have been examined through the lens of ethics, and each of them shows the position of a complete human being. This comparative research indicated that the characteristics and moral qualities of perfect human beings had a high frequency in both studied books.

    Keywords: perfect human being, ethics, Nahj al-Balaghah, Shahnameh
  • Abolfazl Mazhari *, Hasan Ali Abbaspour-E- Esfadan, Mohammad Ali Khaledyan Pages 35-56

    Hakim Abu 'l-Qasim Ferdowsi, a prominent Iranian poet, wrote a book full of advice and admonitions titled Shahnameh. This book is an epic masterpiece and an indicator of the national and cultural identity of Iranians. The rule of kings and the issues related to the rulers and peasants have been manifested in a comprehensive way in the historical part of the Shahnameh, which is unique in its kind. Ferdowsi has been able to link Iranian culture and civilization to Islam. Considering the influence of religious teachings and Islamic culture on his thoughts and its influence on the writing of the Shahnameh and its similarities with religious works, this article examines the duties of subordinates towards the ruler in the historical part of the Shahnameh (that is, from the kingdom of "Bahman" to the kingdom of "Yazdgerd III") and compares them with Nahj al-Balaghah. This work is descriptive-analytical and library resources have been used for its preparation and compilation. The results of this comparison showed that in both works the emphasis is on the duties of subordinates and peasants to the ruler (obeying the ruler, secrecy, saying good words and not slandering about the ruler, loyalty, fighting and not running away from the battlefield). These were some of the similarities, but in the case of differences, Ferdowsi has sometimes indulged in approving the kings and considered the implementation of their orders absolutely necessary.

    Keywords: Nahj al-Balaghah, Shahnameh, Peasant, ruler
  • Mahbubeh Jabbareh Naseru * Pages 57-85
    Loneliness means isolation, and it is the deeply rooted feeling that exists in the biological experience of humans. In different forms, from birth to death, it accompanies the human being. In this article, we discussed loneliness and its types in Nahj al-Balaghah, as it is one of the most important human problems. We have analyzed the desirable and undesirable types of loneliness according to Imam Ali (A.S.) and extracted the definition of loneliness and its types through a library and a descriptive-analytical method from Nahj al-Balaghah. According to Amir al-Mu'minin, loneliness is sometimes deliberate and conscious, sometimes it is due to the person's beliefs, attitudes, and lifestyle; and sometimes it goes beyond mundane aspects to promote self-awareness in one's life. According to the Imam (A.S.), there are undesirable and disabling types of loneliness. The primary one is not based on the individual's choice. The second one is desirable, and a person searches for it in a deliberate way by withdrawing from others, pursuing his social and personal goals to nurture his soul. In the end, according to Imam Ali (A.S.), some loneliness can be cured by being close to God, praying, acquiring moral virtues and avoiding vices such as hatred and enmity.
    Keywords: Imam Ali (A.S.), Nahj al-Balaghah, Loneliness, types of loneliness, desirable loneliness, undesirable loneliness
  • Alinaghi Amiri *, Hasan Zareimatin, Mohammad Javad Motamed Pages 87-127
    The public service motivation of rulers and agents is one of the most fundamental indicators of the maturity of political actors in the ascendency structure of Islamic societies. The following article aims to develop the concept of public service motivation (PSM) based on the Nahj al-Balaghah within the Islamic framework. After reviewing the literature and examining the content of Nahj al-Balaghah (sermons, letters, and wisdom), the primary theoretical framework has been carried out based on three levels of anthropology, behaviorism, and structuralism. Then a qualitative research method and a theme analysis strategy were used to extract textual data in the form of three axes of antecedents, dimensions and consequences, and the public service motivation based on Nahj al-Balaghah. The results of this research at the level of anthropology indicated the personality traits of political elements with the motivation of public service. It also indicated central component of high human motives in the form of five categories: believing  God, meekness, deep thought, commitment to the right, and core competencies. The behavioral level of the research also known as the central component of interactive motivations included three categories of strategic communication, behavioral justice, and kindness. The structural level also included the norms and policies governing institutions to increase the motivation of public service. This level consisted of the components of normative motivations and the five categories of transcendental social ethics; strategic dealings; the development of public justice and social welfare, structuring of desirable religious governance; and spiritual leadership in servicing the people.
    Keywords: Public Service Motivation, Nahj al-Balaghah, Islamic perspective
  • Masoumeh Nassari Pouzeh, Hussein Shirafkan * Pages 129-154
    Paying attention to the quality of the translation of religious texts such as the Qur'an, Nahj al-Balaghah, and Hadith is an important and obvious issue. Evaluating the translation of these texts to protect them is necessary, important, and valuable. Among these texts, from which various translations have been made into the Persian language, is the noble book of Nahj al-Balaghah.  But in general, these translations from Arabic to Persian have been criticized by many writers because they are not as good as they could be. In the present research, with a descriptive-analytic method, the cases of deletion and addition of translation of derivatives of the Estef’al in the translation of Nahj al-Balaghah's sermons were studied. Based on this, the data  11 of the derivatives of the Estef’al from all the sermons of Nahj al-Balaghah were selected and investigated in five Persian translations of Nahj al-Balaghah (Faiz al-Islam, Ansari, Shahidi, Zamani, and Dashti). The findings of this research showed that the examples of deletion and addition of translation of derivatives of the Estef’al have damaged the mentioned translations. For example, inappropriate deletions included meanings deletion of derivatives of the Estef’al, deletion of rhetorical devices, and deletion of grammatical elements. Inappropriate additions included unnecessary and incorrect explanatory additions of words; improper interpretative additions of vocabulary; and extensions in the translation of words. The statistical report of the performance of the translators in the examined samples indicates that Faiz al-Islam's translation had the least frequency of slips and Dashti's translation had the highest frequency of slips, but the total performance of the five translations is not such that it can be considered appropriate and successful.
    Keywords: Sermons of Nahj al-Balaghah, translation criticism, deletion, Addition, derivatives of the Estef’al
  • Ahmad Masaeli * Pages 155-174
    In religious studies, words' conceptualization is one of the basic needs because it involves getting into the main topics. The conceptualization of the word wisdom (Aql) as the main problem of this research is essential in the analysis and explanation of the issues related to wisdom, because its incorrect and incomprehensible usage leads to fallacies and confusion in the topic. Using the qualitative method, this article is an attempt to identify and define microstructure. During it, in addition to terminology, usage of idioms, their place in the whole semantic system of religious texts were also examined. It can be concluded that the structure of wisdom in the foundations of Islamic thinking is a sensual state and a spiritual quality that expresses knowledge and wisdom. On the other hand, it has been used in foresight, thinking, cleverness, learning lessons, and problem solving. For the first time, this research has investigated the component analysis of this structure and is unique in its kind. If the word wisdom is correctly interpreted and explained, it guarantees the intellectual development of humanity.
    Keywords: Microstructure, Component analysis, conceptualization, semantic nature, Nahj al-Balaghah
  • Mohamad Rodini * Pages 175-192

    Nahj al-Balaghah has a prestigious position in terms of literary and rhetorical illustrations, and Imam Ali (A.S.) elaborately created rhetorical and impressive images of the events. By thinking deeply about the nature of the rhetorical images in this exquisite book and by studying and being aware of new rhetorical achievements, we will witness the closeness of the rhetorical images of Nahj al-Balaghah with cinematic images. The dynamic and technical images of Imam (A.S.) surprisingly include effective cinematic elements. These images play a significant role in conveying the discussed themes. This article, relying on the theoretical foundations available in the books of film criticism, examined the most important cinematic components and then extracted the evidence of narrative tones from the sermons of Nahj al-Balaghah to determine the cinematic and theatrical capabilities of their images. The result of the present research shows that the rhetorical images of Nahj al-Balaghah, especially in the religious text, take advantage of the narration, elements, and cinematic features. Elements such as nested narration and moving narration, mise-en-scène, perspective, camera angle, montage, and editing process are used in Imam's rhetorical images. These elements play an active role in the effectiveness and dynamism of the presented images.

    Keywords: cinematic elements, Nahj al-Balaghah, Narration, imagery, Rhetoric
  • Soniya Kahrizi, Seyyed Mehdi Masboogh *, Morteza Ghaemi Pages 193-212
    Roman Jakobson, one of the founders of the functional linguistics school in Prague believes  that all linguistic constructions have goals. These goals should be explained with reference to communication goals. Therefore, for linguistic constructions centered on six elements of the speaker, listener, message, message context, communication channel, and message components, he introduces six emotional, persuasive, literary, referential, empathic, and cryptic functions. Due to having the components of Jakobson's theory, the sermons of Nahj al-Balaghah can be adapted to this theory. The sermon of Jihad, as its title suggests, is about the virtue of Jihad and the negative consequences of turning away from struggle. It was assumed that its linguistic constructions had a persuasive function for the purpose of exciting the audience. The present research is organized with the analytical-descriptive method based on Jakobson's communication model with the aim of understanding the function of the linguistic constructions in the Jihad sermon. The result of the research showed that, contrary to expectations, most of the linguistic constructions defined in Jakobson's theory, including persuasive, referential, cryptic, emotional, and empathy, have been used in this sermon in such a way that they all have an emotional function. Therefore, despite the diversity of construction, functional unity has been preserved.
    Keywords: Functional Linguistics, Roman Jakobson, communication model, Jihad sermon, Nahj al-Balaghah
  • Ehsan Yavari, Fatemeh Ramezani * Pages 213-234
    In Islam, patience is one of the qualities of the soul that is highly emphasized due to its impact on the quality of the individual and social lives of humans. Despite the undeniable role of patience in social interactions and its role in improving social life, what is more scientifically explained and practiced by researchers and Islamic preachers is the individual aspect of patience. Despite the one-dimensional focus on patience, for the believers of the Islamic lifestyle, the seerah and words of the elders of the Islamic religion are full of teachings that emphasize both dimensions of this virtue. For example, to guide and lead the nascent Islamic Ummah at that particular historical moment, social patience was more evident in the life and words of Amirul Momineen Ali (A.S.). Therefore, in the present research, the seerah and words of Amir al-Mu'minin, as an outstanding religious character, have been considered to explain social patience and enumerate its examples by using the descriptive-inferential method. In this study the answers to the following questions have been sought. "What does social patience mean? What is the purpose of it, and what are its examples based on the seerah and words of Amir al-Mu'minin? The results of the present research show that social patience in Imam Ali's seerah and words can be summarized into two categories: patience in social interactions and patience in social challenges. Patience in social interactions includes three types of rational, compassion, and prudent patience. Patience in social challenges includes patience while facing  social actions; patience in achieving distant and long-term goals; patience in facing problems and deprivations; patience in conspiracies; and psychological pressures.
    Keywords: Imam Ali (AS), Patience, social patience